< Blogs

Duurzame Kerst tips - hoe vier je een duurzame Kerst?

Image2023-12-15

Welkom op Kerstfeest Artikelen: Duurzame Kerst tips - hoe vier je een duurzame Kerst?

Bij Kerstfeest Artikelen streven we ernaar om jou te helpen bij het genieten van de feestdagen op een vreugdevolle en duurzame manier. Met onze blogserie ā€˜Duurzame Kerst tips - hoe vier je een duurzame Kerstā€™ willen we iedereen inspireren om duurzamere keuzes te maken tijdens de feestdagen. In deze blog delen we tips, inspiratie en strategieĆ«n om jouw kerstfeest om te toveren naar een feest dat niet alleen leuk en gezellig is, maar ook minder belastend voor onze planeet.

Waarom kiezen voor een duurzame kerst?

Voordat we in de tips duiken, willen we even stilstaan bij het 'waarom'. Waarom zou je voor een duurzame kerst kiezen? Het antwoord is simpel. Hoewel kerst een tijd is van vreugde, delen en samen zijn, kan het ook leiden tot veel verspilling. Van weggegooide voedselresten tot ongebruikte cadeaus en niet-recyclebare verpakkingen, er zijn vele manieren waarop onze kerstvieringen het milieu onnodig kunnen belasten. Door enkele eenvoudige veranderingen in de manier waarop we onze feestdagen vieren, kunnen we het negatieve effect op onze planeet verminderen en genieten van een echt 'groene' kerst.

Tips voor een duurzamere kerst

Onze tips voor een duurzamere kerst zijn verdeeld in vijf categorieƫn: decoratie, eten, cadeaus, kleding en het omgaan met afval. Bij elke categorie bieden we praktische suggesties die je direct in de praktijk kunt brengen.

Decoratie

Kerst gaat vaak gepaard met blinkend tinsel, oogverblindende lichten en glimmende kerstballen. Hoewel deze decoraties er fenomenaal uitzien, zijn er tal van milieuvriendelijke alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan het upcyclen van oude decoraties of het kiezen voor decoraties gemaakt van duurzame materialen.

Eten

Het kerstdiner kan een van de grootste bronnen van afval zijn, maar het hoeft niet zo te zijn. Door te kiezen voor lokale en seizoensgebonden gerechten, geen (of minder) vlees en zuivel te gebruiken in je kerstgerechten en je restjes optimaal te benutten, kan je een heerlijk feestmaal bereiden dat ook zacht is voor de planeet.

Cadeaus

Cadeaus vormen een centraal onderdeel van veel kerstvieringen. Hoewel het leuk is om te geven en te ontvangen, kan dit leiden tot veel onnodig afval. Enkele ideeƫn voor groene geschenken zijn ervaringscadeaus, tweedehands vondsten, of zelfgemaakte geschenken. Door minder te focussen op fysieke items, kunnen we genieten van het geven zonder afbreuk te doen aan de planeet.

Kleding

Bij het kiezen van je kerstoutfit, overweeg dan om te kiezen voor vintage of tweedehands. Er zijn tal van prachtige kledingstukken die wachten op een tweede kans. Het is niet alleen een geweldige manier om duurzaam te zijn, maar je zorgt ook voor een unieke outfit die niemand anders zal dragen!

Afval

Tijdens de feestdagen produceert een gemiddeld huishouden meer afval dan normaal. Sorteer je afval, composteer voedselresten en recycle zoveel mogelijk. Iedere kleine inspanning maakt een verschil. Bekijk andere duurzame tips.

Bij Kerstfeest Artikelen helpen we je graag stap voor stap naar een groenere en vreugdevollere Kerst. Bekijk de rest van onze blog voor nog meer duurzame kersttips en -strategieƫn! Lees ook tips voor een groenere Sinterklaas.

Geniet van een duurzame en vrolijke Kerst!